3月19日(火)


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3月19日ヌーンレポート

位置:07-21.8N 157-53.9E
船内時刻 2019/03/19 12:00
日本時刻 2019/03/19 10:00
天 候
海水温度 (℃) 28.8
風 力 4
風 向
気 温 (℃) 29.6
気 圧 (hPa) 1009.3
風 速 (m/s) 5.5
波 高 (m) 0.8


本日09:30に、横浜へ向けて出港しました。
現在、ポンペイ島の北西約30海里付近を順調に航行中です。

本日の夕食は松茸御飯、筑前煮、ホタテと甘エビ刺身、汁物です。

現地スタッフレポートをご覧ください

団役員レポート
ルーミイ アンドリュー ローレンス 団役員

It was with heavy hearts that we bid a fond farewell to Pohnpei. It was our last foreign destination on our voyage before we return to Japan and a truly beautiful one at that. Here we encountered people whose lifestyles are still very similar to their ancestors. One gentleman that I talked with told me that the island he lived on had no stores, so he was responsible for gathering all his own food. He also said that his people had initially adopted motorized boats for their fishing trips but were now returning to their roots and using canoes again because they did not break down or run out of gas. He proudly told me that his grandfather had been part of a team who took their canoe from Pohnpei to Tahiti and then Hawaii and then back to Pohnpei. On top of that, a group of fishermen from Pohnpei traveled all the way to Japan by canoe using only the stars to navigate in the 1990s. It is hard to imagine how different their lives must be from ours.


12班レポート
高野紘気、大塚泰成、今井和真、重野直斗、猿田悠真、長鶴拓海、岑佩龍

今日は研修航海最後の寄港地であるポンペイを出港しました。出港時に登舷礼を行うのはポンペイが最後であるため、研修団全体で思いを込めて行いました。横浜で入港するときの登舷礼は今回よりもさらに良いものにしたいと思います。
ポンペイを出港し、船上で行なわれる公式の行事は残すところあと2つとなりました。洋上卒業式もフェアウェルパーティも近づいているので、担当している学生が集まって急ピッチで準備を進めています。しかし、風の少ない赤道付近を離れ、船の揺れが激しくなってきたことで、これまでの航海で揺れに慣れていた人たちなかでも、船酔いでダウンしてしまう人も出てきています。その人達の分もみんなで協力して、リカバリーをしていきたいと思います。
研修航海も残り1週間ほどとなりました。悔いの残らないように残りの航海をしっかりと過ごしたいと思います。


ポンペイ出港時の登舷礼

ソケースロックにお別れ

卒業生を送る会の準備をする学生

夜の点呼時に行われた誕生日のお祝い


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※地図はTissot indicatrix world map equirectangular proj.svgを改変して使用しました。